NBUNDRING. NAUSTDAL BARNE OG UNGDOMSKOLE

Omkranset av høye fjell og med utsikt til Blåfonna i Sogn og Fjordane ligger Naustdal med sine 2848 innbyggere ved Førdefjorden. Den nye barne og ungdomskolen er det sentrale området for lek, kultur og idrett også utenfor skoletid. Lysinstallasjonene Himling og Solverv er to av flere lys og audio installasjoner designet og utført av Nullohm ved Stig skjelvik etter tematikk fra Bjørn-Are Vollstad, Representant for Det Kjartanistanske Diplomati.

Arkitekt Arki v/Helge Naustdal , Nordplan og Salt arkitekter
Totalentreprenør Skanska, Åsen & Øvrelid og byggeledelse ved Norconsult. Vannjet av cembritplater ved Sunnfjord Industri, og vakumforming av plastkuppel ved Unica AS. DMX fra GG Lighting og app programering ved Stig Ottar Jensen.
Lysdesign
Nullohm v Stig Skjelvik og Det Kjartanistanske Diplomati v Bjørn-Are Vollstad

Himling
Skolens baldakin som forbinder de to fløyene er utført med undertak av Cembritt betongplater som er utskåret med vannjet for å skape et irregulært mønster bestående av 90 lysåpninger i variable diameter som representerer himmelske objekter.

Montert i avskjermings kjegler av plast inne i himlingen er modifiserte RGB DMX lamper på 3 og 6 Watt. De sirkulære lysåpningene er dekket med slagfast 4 mm opal akryl montert med hvite plastkskruer i cembritplatene.

Lampene styres av en kontroller som er koblet til en PC på skolens audio /visuelle kontrollrom tilknyttet skolens scene. Hver lampe er kartlagt i sine posisjoner på en pixelgrid på 29 x 9 pixler, og kan ses som perforeringer inn til en visuell effekt-verden hvor bevegelser er retnings konsistente.

Systemet kan feedes med både still og motiongraphics i alminnelige filformater, som er enkelt for elevene å produsere  og ikke krever spesial software (feks Adobe Flash, GIF animator etc.) og vil taes i bruk  som en del av undervisningen innen de kreative fag, så vel som brukes som en del av den totale lyssettingen i forbindelse med kulturarrangement.

En tilkoblet webapp kan nås via elevenes smartphone, og med den kan de fargesette hver enkelt lampe for å lage sin egen live lyssetting. Så på denne skolen er barna oppfordret til å leke med “lysbryteren” så mye de vil.

Solverv
Lampen består av en vakuumformet polyetylen kuppel på Ø 100 cm montert i en speil-himling av mørk blå akryl inne i skolens amfi. Utførelsen av byggets tak forhindrer direkte innsyn til det kraftige lyset for omliggende bebyggelse.

Lyskilden er 3 x 100 watt powerdioder i Rød, kaldhvit og varmhvit (med ekstra gul-filter). Disse styres av kontroller med en sanntids klokke som syklisk PWM dimmer lyset som en gjengivelse/tolkning av midnattssolens 24 timers syklus hvert 10 minutt.
Lyset går fra superkraftig hvitt til svak dyp rød, og gir inne i amfiet en totalomfattende og tilnærmet autentisk opplevelse av sollys.
Kun opplevlelsen av solvarme mangler, og i mørketiden som forsterkes av fjellene rundt.-  kan man oppsøke uterommet for en undrende lysterapautisk boost.

Firda